gastronomie

Publié le par nezzarhi

GASTRONOMIE - "Slow Food"
Vocabulaire
zijn deuren openen: ouvrir ses portes / oprichten: fonder / de beweging: le mouvement / verdedigen: défendre / waar: vrai, véritable / het milieubewustzijn: la prise de conscience des problèmes environnementaux / eerlijk: honnête, équitable / de smaak: le goût / de start: le début, commencement / de werking: l'action / arm: pauvre / de ark: l'arche / het doel: le but / verloren gegaan: perdu, disparu / opsporen: repérer / herontdekken: redécouvrir / vrijwaren: préserver / bestaan: exister / dreigen: menacer / verdwijnen: disparaître / een heleboel: un tas de / opzetten: mettre sur pied / opnieuw: à nouveau / trots (op): fier (de) / ijveren voor: militer pour / het lid (mv.: leden): le membre / de afdeling: la section / de proeverij: la dégustation

 

Toen in 1988 in Rome een McDonald's zijn deuren opende op de Piazza di Spagna, richtten Carlo Petrini en een paar vrienden de beweging Slow Food op. Die verdedigt het idee dat er geen ware gastronomie kan zijn zonder milieubewustzijn en zonder een eerlijke economie. Maar ze verdedigt ook het plezier van de smaak. Na een snelle start in Italië werd Slow Food in 1989 een planetaire beweging met een werking in de arme landen.
De Ark van de Smaak
In 1996 werd de zgn. Ark van de Smaak opgericht. Het doel hiervan is verloren gegane smaken op te sporen, te herontdekken en te vrijwaren -naar het voorbeeld van de Ark van Noach. Er bestaan veel gastronomische producten van zeer hoge kwaliteit die dreigen te verdwijnen. Tot nu toe zijn er zo al ongeveer 750 producten ontdekt, uit Italië en de rest van de wereld. Er worden ook een heleboel kleine projecten opgezet in het kader van die actie. De mensen opnieuw trots maken op hun werk en hun producten, daarvoor ijvert Slow Food.
Convivia
De organisatie telt vandaag 80.000 leden in meer dan 100 landen en een 800-tal convivia. Een convivium is een plaatselijke afdeling die o.m. activiteiten, zoals proeverijen en thematische diners organiseert. Voor meer informatie kan u terecht op www.slowfood.com

Publié dans neerlandais

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article